Džus, cola a rakovina? Zvedáme varovný prst

0
344

Toto zjištění se týká i stoprocentních džusů.

Francouzští vědci zjistili, že lidé, kteří denně vypijí více než 100 ml slazených nápojů, mají vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny. Tato zjištění se týkají limonád dochucených cukrem a stoprocentních ovocných džusů.

V případě dietních nápojů s umělými sladidly nezaznamenali žádný vliv na vznik rakoviny.

Studii publikoval British Medical Journal.

Slazené nápoje a zdraví

Je známo, že slazené nápoje podporují vznik obezity. Příliš vysoká tělesná hmotnost zase představuje silný rakovinotvorný faktor. Zatím však existuje jen málo studii, které zkoumali, zda přímo slazené nápoje mohou zvýšit riziko vzniku rakoviny.

Touto problematikou se nejnovější zabývali Francouzští vědci z více zdravotnických organizaci.

Ve výzkumu použili údaje od 101 257 zdravých Francouzů s průměrným věkem 42 let. Většinu osob tvořily ženy, až 79 procent.

Informace pocházeli z rozsáhlé nutriční studie NutriNet-Santé, která začala v roce 2009 a trvala 9 let. Její účastníci vyplňoval podrobné online dotazníky, které byly určeny pro měření obvyklého příjmu 3 300 různých potravin.

  Kdy je třeba si čistit zuby?

Vědci nyní ze záznamů vybrali údaje o denní spotřebě slazených nápojů. V tomto případě šlo o limonády dochucené cukrem, dietní nápoje s umělými sladidly a stoprocentní ovocné džusy.

Vyšší riziko vzniku rakoviny

V průměru vypili více slazených nápojů muži – 90,3 ml. Ženy pouze 74,6 ml.

Během sledování bylo diagnostikováno 2 193 případů rakoviny. Z toho v 693 případech šlo o rakovinu prsu, 291-krát byla zaznamenána rakovina prostaty a 166-krát kolorektálních karcinomů.

Kolorektální karcinom představuje nejčastější nádorové onemocnění tlustého střeva. Průměrný věk při diagnostice všech druhů rakoviny byl 59 let.

Z pozorování vyplynulo, že lidé, kteří denně vypili přes 100 ml slazených nápojů měli o 18% vyšší riziko vzniku rakoviny a o 22% vyšší riziko rakoviny prsu.

Následně vědci ze záznamů vybrali lidí, kteří pili buď pouze džusy nebo nápoje slazené cukrem. V obou skupinách zaznamenali celkově vyšší riziko vzniku rakoviny.

Výjimku tvořila rakovina prostaty a kolorektálního karcinomu. Pravděpodobně jde o důsledek nedostatečné kontrolního vzorku.

  Tip na letní snídani

Konzumace uměle slazených (dietních) nápojů nebyla spojena s rizikem rakoviny. Opět to ale může být způsobeno tím, že málo pozorovaných lidí pilo jen dietní nápoje.

Podle vědců zvýšené riziko vzniku rakoviny je způsobeno cukrem obsaženým v nápojích. Důsledkem vysokého obsahu cukru se v těle snadněji tvoří záněty a rychle přibývá vnitřní tuk povlečena orgány.

Oba faktory podporují vznik rakoviny. Ze stejného důvodu je nebezpečný i vysoký obsah cukru v krvi.

Vědci při hodnocení rizika zohledněny několik dobře známých faktorů pro vznik rakoviny jako věk, kouření a úroveň fyzické aktivity.

“Tyto údaje podporují již existující výživová doporučení aby lidé omezili sladké nápoje, včetně stoprocentní ovocné šťávy. Také ukazují na opodstatněnost politických opatření jako daňové a marketingové omezení na sladké nápoje, “uvedli vědci ve studii.